divendres, 5 de desembre del 2008

LES PISSARRES DIGITALS


En una de les presentacions que es van fer a classe de Ntae, unes companyes van expossar les pissarres digitals.
Com em va semblar una eina molt interessant posaré un resum aquí del que és, per que serveix, els aventatges e inconvenients que té... basant-me en la exposició que van fer i en el que conté el blog dels components del grup que van fer l'exposició, junt amb informació trobada a trvés d'internet. També inclouré alguns vídeos que m'han semblat interessants i que permeten conèixer millor aquest recurs.
En aquesta web podem trobar moltissima informació de les pissarres digitals: http://dewey.uab.es/pmarques/dim/docs/Redes_InformePizarrasInteractivas_250506.pdf

La pissarra digital és un sistema tecnològic, generalment integrat per un ordinador i un videoprojector, que permet projectar continguts digitals en un format idoni per a la visualització en grup.Es pot interactuar sobre les imatges projectades mitjançant els perifèrics de l'ordinador: ratolí, teclat...
Com qualsevol recurs té, tant advantatges com inconvenients.
La PDi té la vantatge que s'escriu directament sobre la propia pissarra, de la mateixa manera que es fa sobre quelsevol pissarra convencional, el que la fa especialment senzilla d'utilizar per un professor des del primer minut.
És un recurs flexible i adabtable a diferents estratègies docents. És una ajuda per al professorat per tal de fer les classes més dinàmiques augmentant així l'atenció de l'alumnat. També facilita la comprensió, especialment en casos en que la matèria sigui complexa donada la potència per reforçar explicacions utilitzant vídeos, simulacions i imatges amb les que és possible interaccionar. També afavoreix el pensament crític dels alumnes ja que la PDi pot tenir un gran ús creatiu oferint al docent la possibilitat de grabació, impressió i reutilització de la classe reduïnt així l'esforç invertit i facilitant la revisió d'allò impartit.
Ens podem trobar però amb alguns inconvenients: la calibració de la PDi es pot perdre si el projector es mòbil, té un cost elevat, s'ha de preveure ua bona llluminositat per tal de que el projector projecti la imatge amb qualitat ( segons la lluminositat de l'aula) i amb una resolució suficient (segons les prestacions de l'ordinador). També ens podem trobar amb problemes logístics si la instal·lació fixa no es la òptima, i amb que el cost del manteniment també es força elevat ja que les lampares es fonen amb l'ús i són molt cares.
Aquest vídeo d'aquesta web ens fa adonar-nos que es un bon recurs per l'alumnat amb dèficit visual.
http://http//blocs.xtec.cat/pissarradigital/
En aquest vídeo podem veure la utilitat de les Pdi a l'aula.


En aquest darrers vídeos podrem veure la utilització de les PDI al Ceip Josep Vallverdú de les Borges Blanques (Lleida).


3 comentaris:

croac ha dit...

Jo he vist un punt, que a nivell personal, potser influitiu... Amb les pissarres digitals no és minva la capacitat d'imaginació....?
I com no, el que ja has dit, els costos elevadissims que fa que les millores de la educació siguin per a determinada "classe" social.
Salut =)

Ari ha dit...

Croac;
Responent a la teva pregunta, crec que això depen de l'ús que se li doni a dit material.
Opino que un nen també pot desenvolupar la seva imaginació utilitzant un recurs innovador diferent als emprats generalment.
Que utilitzi la tecnologia no crec que sigui sinònim de retallar-li les seves facultats creatives. També opino que tots els aparells i estris que surten al mercat, o si bé, gairebé tots, tenen pros i contres.
Coordialment,
Ari.

croac ha dit...

No dic pas que sigui sinònim, ja et deia que era a nivell personal, però quan era més petit, m'agradava imaginar les explicacions en classe... I tenint en compte que un nen o nena es passa la meitat del dia actiu a les classes... Crec que potser determinant =)
Salut Ari =D